Saturday, March 5, 2016

Siput Lala Yuna Masak Lemak Cili Api - Super Simple and Tasty!


Kalau on phone dengan mak, soalan typical yang MESTI aku tanya adalah,

"Mak masak apa hari ni?"

Ahahaha. Macam biasa..jawapan mak semuanya buat air liur meleleh bayangkan kesedapannya. Rasa nak terbang balik Kedah sana.

Ni baru² ni mak bagitau Tok, Pakngah & Makteh sekeluarga datang lunch kat rumah then mak masak sup tulang, sambal udang harimau, sambal tempoyak, tenggiri masam goreng bawang and cili and siput lala masak cili api!

Maigad. Dapnye *telan air liur
Siput Lala Masak Lemak Cili Api mak memang terbaik dalam dunia! 


Sabtu tu pergi pasar borong, jumpa orang jual siput lala frozen, sebungkus tu sekilo rasanya dalam RM7. Beli jelah. Balik rumah, terus WhatsApp mak mintak resepi. Ahahaha. ヘ( ̄ω ̄ヘ)

Haritu dengan kekuatan and ehems.. rajin yang jarang ada, aku masak siput lala masak lemak cili api, pucuk paku goreng dengan cendawan sisir, sambal hijau and ikan tenggiri masam goreng bawang and cili. Phewww..

Tam sengih sampai ke telinga la tengok siput lala dalam periuk. Pastu nak curi² ratah (¬_¬)


Perangai.

Okay, since ramai yang tanya resepi, aku share k. Ni resepi mak aku. Macam biasa dia tak bagi ratio yang lengkap, so aku sesedap rasa la letak ratio bahannya.(^_^;)

Bahan²

Siput lala - 1kg
Cili api - 7-10biji less or more ikut selera
Bawang besar - 1 labu
Bawang putih - 3 ulas
Halia - 1 inci
Kunyit hidup - 2 inci
Serai - sebatang diketuk
Santan
Asam keping sekeping
Garam
Gula

Cara²

1. First, basuh bersih² siput lala tu. Hilangkan kotoran and lumpur.

2. Blend atau tumbuk halus bawang besar, cili api, bawang putih, kunyit hidup and halia.

3. Panaskan minyak and tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga wangi.

4. Kemudian masukkan serai yang diketuk beserta asam keping dan kacau.

5. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masukkan siput lala tadi. Kacau sehingga rata kemudian masukkan santan dan kacau rata.

6. Tambah air jika ia agak kering. Dan biarkan smpai mendidih kejap. Tutup api.


Done. Simple. And sedap. My husband, Tam makan sampai hirup kuah. Kuah dia lemak pedas dengan rasa manis siput lala tu.. Perghhh.

Oh ye, aku namakan resepi ni Siput Lala Yuna Masak Lemak Cili Api sebab sambil masak siput lala tu aku dok nyanyi lagu Yuna ft Usher, Crush.

But babe, when I'm with you, I hear it,
My heart singing la la la la la la la la-la.

Sambil kacau lala atas periuk. (〜^∇^)〜

I posted this one Instagram and


Yuna liked my photo!  Ahahahah, I guess she missed Malaysian food (͡° ͜ʖ ͡°)




No comments:

Post a Comment