Tuesday, March 15, 2016

Bihun Goreng Koboi, simple dan sedap!


Assalamualaikum




Hello! Kali ni, nak share resepi bihun goreng yang simple and sedap. Sebab simple, so aku namakannya bihun goreng koboi.

Aku suka sebab dia simple, cukup rasa, tak perlu guna banyak garam dan bahan perasa dan paling penting pedas. Hewhewhew. So kalau tak suka pedas, boleh kurangkan cili padi ye.

Bihun ni sesuai la nak bawak pergi picnic, potluck ..hidangan untuk tetamu yang datang rumah. Bahan-bahan pun tak complicated. Check this out.


Bahan-bahan

Sebungkus bihun - direndam sehingga lembut ( elok direndam semalaman)
Bawang besar - 1 labu
Bawang putih - 6 ulas
Udang kering/ ikan bilis - 3-4 sudu
Cili api - 9-10 biji (less or more)
Fishcake/fishball/udang/sotong/isi ayam
Carrot/cauliflower/sawi
Lada hitam/lada sulah
Sos tiram - optional
Garam

Cara-caranya

1. Kisar/tumbuk bawang besar, bawang putih, cili api, udang kering sehingga lumat.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar sehingga harum.
3. Masukkan sedikit sos tiram and masukkan sedikit air jika terlalu kering dan masukkan udang/sotong and such.
4. Masukkan carrot/sawi etc and kacau sebati.
5. Kemudian, masukkan bihun and kacau sehingga sebati. Tabur sedikit lada hitam dan perasakan dengan garam gula jika perlu.

Done. Taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan bersama cili potong kicap.


NOTA:
Jika gunakan fish cake atau fish ball, goreng dahulu. Minyak hasil gorengan boleh digunakan untuk menumis bahan kisar.

Jika gunakan daging, rebus daging hingga empuk. Air rebusan daging boleh digunakan untuk rasa yang lebih asli and ummph.

Basuh dan rendam seketika udang kering untuk kurangkan rasa masin kemudian toskan airnya.

Jika bihun masih lagi keras, boleh jiruskan dengan air panas. Tetapi jangan sampai bihun terlalu lembut. Nanti masa nak goreng takut bihun tu hancur pulak.

Okay, selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment