Sunday, February 21, 2016

Resepi Ayam Butter Bersalut Telur Masin extra gravy nyums! Simple & Sedap!

Assalamualaikum! Hello!

Few weeks ago, aku ngan husband attend wedding kat Kluang and Muo. Dua-dua majlis dapat telur masin yang dah siap rebus; total 8biji yuolls. So apa lagi kan, excited la nak buat Chicken Salted Egg. Dalam freezer dah ada chicken fillet, senangla kerja aku.
Resepi ni memang simple and sedap! Bahan pun taklah rumit and sangat senang and cepat! Just resepi ni extra gravy nyums!
Ok ok, ni resepinya.

Bahan-bahannya
Telur masin 3biji or lebih (ambik kuningnya sahaja)
Bawang putih 3ulas - dcincang halus
Setangkai daun kari
Cili api 5biji dipotong kecil/serong
Satu tin susu cair
Garam
Isi ayam
Tepung serbaguna
Butter (menumis)


Cara-caranya
1. Isi ayam tu dicelup dengan tepung serbaguna and then goreng. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih dengan butter sehingga harum. Jangan sampai hangit okay.
3. Masukkan cili api and daun kari, dan masukkan susu cair. Kacau sebati.
4. Masukkan kuning telur masin tadi. No need to rebus, guys. Masukkan je.
5. Pecah-pecahkan kuning telur tadi and gaul sebati sampai dia mendidih. Kacau selalu k.
6. Masukkan isi ayam yang telah digoreng. Nyums.
7. Perasakan dengan garam.


Ingredients
  1. Chicken fillet or boneless chicken
  2. 1 egg
  3. 1 cup all purpose flour (I used Bistari Flour)
  4. oil for deep fry chicken
  5. 2tbs butter
  6. 5 chilli padis  or less(chopped)
  7. 5 curry leaves
  8. 4 or more salted egg yolks
  9. 4 tbsp oil1 tsp minced garlic
  10. ½ tsp salt
  1. ¼ tsp pepper
  2. 1 can of evaporated milk
Steps
  1. Add 1 beaten egg to the chicken fillet and mix well.
  2. Pour the all purpose flour on a tray and coat the chicken evenly.
  3. Heat oil and deep-fry chicken until golden brown
  4. Mash salted egg yolks as fine as possible
  5. Heat butter into pan and minced garlic and curry leaves.
  6. Fry until fragrant.
  7. Add chopped chilli padis and salted egg yolk.
  8. Pour one can of evaporated milk and stir till foamy.
  9. Add fried chicken and toss until evenly coated with sauce.
  10. Season well with salt and pepper.

Done! Simple kan? Sedap makan dengan nasi panas, kailan ikan masin. Pergh pergh, lapar weh!
Aku tak letak gula sebab dah manis kan susu cair tu. Ada orang letak lada hitam or lada sulah. Ikut suka korang. Oh ye , aku guna tepung serbaguna cap Bistari tu. Sebab macam leceh nak bancuh. Melambatkan kerja aku. Hehehe. Padahal malas. Kalau korang takde, bancuh je dengan tepung jagung+tepung gandum+garam+lada sulah. See, leceh kan? Baik beli yang dah siap. Mihmihmih. Kt dapur memang sentiasa ada stok tepung Bistari ni, senang kalau tiba-tiba nak makan cendawan goreng tepung, terung goreng tepung..etc.

Ratio tu boleh tukar ikut suka. Sebab aku memang masak ikut suka je. (´∀`)

Resepi ni sesuai digunakan untuk ketam, udang, sotong. Kalau korang guna ketam, better tak payah goreng kot. Takut kecut and kering isi dia. Kukus or stim je ketam tu dulu. Tapi ikutla selera memasing. Hee.
K, selamat mencuba! (>y<)


Eh, nak ucap lagi sekali Selamat Pengantin Baru untuk our bestfriends; Areg Farid & Azilawati! Such a lovely couple!

P/S: This post originally from my previous blog. Ngeh ngeh. Post this because I eagerly want to share this precious recipe with you guys!



No comments:

Post a Comment