Tuesday, February 23, 2016

Mee Hailam Simple and Sedap!

Assalamualaikum and hello!


Fews days left nak masuk bulan March. So, stok makanan dalam fridge makin susut. Semalam check, ada mee, cauliflower, babycorn,carrot etc. Hmm..dengan bahan yang ada berserta dengan mood malas nak masak rumit², maka decide nak buat mee hailam.

Tapi before tu check dlu dengan husband okay tak kalau nak buat mee hailam utk bekal esoknya. He approved. Actually dia tak kisah aku nak bekalkan apa pun, dia makan je..asalkan aku yang masak. Aku je yang suka tanya dia nak makan apa sebab aku takde idea nak masak. Stress jugak pikir hari² nak masak apa weh. (T▽T)


Kk, back to the topic. Resepi mee hailam ni resepi mak tapi mak tak bagi ratio pun.
╥﹏╥

So aku main letak sesedap rasa la eh. But don't worry, insyaAllah akan jadi la mee hailam bukannya mee soto. Heh.
Here's the recipe.


Bahan²

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2,3 hirisan halia
5-6biji cili padi (less or more ikut suka)
Sayur mayur (cauliflower/carrot/babycorn/sawi/bakchoy ikut suka korang)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
Kiub Stok ayam (boleh ganti dengan 1 cawan air rebusan ayam)
Minyak bijan (optional)
Lada putih/lada hitam
Mee kuning
Ayam/udang/fishcake/fishball ikut suka
1 sudu kecil tepung jagung + air
Air
Garam gula

Cara²

Celur mee untuk beberapa minit and toskan. Campur kan sedikit minyak bijan and gaul sebati.

Kisar halus bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia.

Panaskan minyak and tumis hasil kisar tadi sampai wangi.

Kemudian masukkan ketulan ayam dan kacau sebati. Kemudian masukkan udang and goreng sekejap. (Aku tak letak pun udang)

Kemudian masukkan air, sos tiram, kicap pekat, lada hitam. Kacau sebati. Renehkan.

Kemudian masukkan sayur mayur pilihan anda. Kacau sebati dan biarkan ianya mendidih sebentar.

Sementara tu, campurkan tepung jagung dan air kemudian masukkan ke dalam periuk. Kacau betul jangan sampai dia berketul ok. Ni untuk pekatkan kuah. Kalau taknak letak pun ok. Tapi aku nasihatkan letak la. ahahah.

Perasakan dengan garam and gula. 
Kalau dah cukup rasa, tak payah letak pun takpe.

Kalau ikut resepi mak, mak campur je mee terus dalam kuah tu. Tapi itu kalau nak makan terus lah. Kalau tak, celur je mee tu. 

Hidang dengan telur rebus, hirisan cili and bawang goreng. Sangat sedap makan panas²!


Senang kan korang? Simple je.

Aku sertakan jugak resepi english version untuk readers yang tak faham bahasa melayu. Hehehe. Ulas apa ntah dalam english..aku main hentam je letak pieces. Moga mereka paham la. Kalau tak Google translate jela korang. ( ̄ω ̄;)

Ingredients

3pcs garlic
5pcs shallots
2,3 slices of fresh ginger
5-6 chili padis (less or more)
One handful carrot slices, baby corn, cauliflower or bak choy
3 tbsp oyster sauce
1 tbsp thick soya sauce
1 tsp chicken stock powder
1 tsp sesame oil
1 tsp pepper
Egg noodles
Some chicken slices or  prawns or fishcake/fishball or any seafood
1 tsp corn flour + 3 Tbsps water
2 1/2 cups water
Salt and sugar

Steps

Boil egg noodles just for a couple of minutes to soften and toss em. Mix the noodle with some sesame oil.

Put garlic, ginger, chili padis and shallots into blender/food processor and blend till it becomes smooth paste.

Heat oil in a pot on medium heat. Add the paste and fry till fragrant.

Add in chicken pieces. Mix it well with the paste then add the shrimps and stir fry for a minute or two.

Pour the mixture of oyster sauce, chicken stock, pepper and thick soy sauce and water.

Let it simmer for 2 mins.Add in the vegetables. Let it boil for a couple of mins.

Mix well corn flour and water and add into the pot. Mix it well with soup.

Season with salt n sugar.

Eat it with the egg noodle, chili slices, boiled egg.

K, selamat mencuba!

Ni bekalan Tam. Moga berkat la rezeki hari ni. Moga kenyang sampai petang or sampai malam..ahahahahah.


No comments:

Post a Comment