Sunday, February 21, 2016

Resepi Simple Ipoh Kuey Teow Sup!

Assalamualaikum! Hello!
Last week, masa CNY, my mom dtg KL with my makteh. They stayed at my pakngah's house in subang. Unexpected tau.

That morning, I just give her a regular phone call, borak-borak and then suddenly mak cakap,

"oh, kejap lagi pukul 11 mak nak g KL, teman makteh hantar pakteh."

ಠ_ಠ
ಠ_ಠ
ಠ_ಠ

Like seriously?  The way she told me like, you are staying at Puchong then you ttba cakap eh kul 11 pagi japgi nak pegi lepak Ikea la. Aiyo , my mom ..(^_^;)

So the next day, I invite la dorang datang lepak makan-makan kat rumah. Plan nak masak Kueyteow Sup Ipoh. Gittew nak tunjuk skill memasak..ahahahah. Actually, ni paling senang and diri sendiri teringin nak makan. Miahahah.


Poor things. CNY memang banyak kedai tutup and stok bahan basah semua limited. Even kueyteow, the main ingredient tu dapat beli 2bungkus je. Ya rabbi. Tak terfikir tau. Dahla condiments, soup semua aku dah prepare. Adoi. Nasibla ada stok dalam fridge tu. Ada sata goreng, ada nugget. So bolehla buat tambah-tambah.

And then mak call bagitau yang dorang dah makan, so its okay tak payah banyak-banyak sangat. Fuhh lega.

And masa dorang datang, surprisingly semua tuju kat meja makan dulu. Ahahahah, mana pegi yang 'ktorg dah makan' peeps? (͡° ͜ʖ ͡°)


Semua makan-makan. Lepak. Borak. Apa yang ada atas meja semuanya licin k.
Kueyteow sup obviously habis dulu. Sata goreng, nugget, buah betik potong semua habis even air oren sunquick my husband bancuh tu. Wahahahaha. Alhamdulillah. Syukur. Tak membazir la kiranya. Heheheeh.

Okay, will share with you guys, my simple Ipoh Kuey Teow Soup.


Bahan-bahan (Sup)

Chicken carcass
Bawang putih 3ulas - diketuk
Kulit udang
Ikan bilis segengam kecil-basuh n toskan
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Garam
Air 2liter or more ikut suka

1. Masukkan air bersama ayam dan masak hingga mendidih dan renihkan.
2. Sementara tu, panaskan minyak, goreng kulit udang sehingga harumm...mmm bau dia dap dap.
3. Then minyak hasil goreng udang tu korang simpan k. Kulit udang goreng tu masukkan ke dalam periuk ayam tadi.
4. Masukkan jugak bawang putih yang diketuk bserta ikan bilis kedalam periuk sup tadi. Renihkan je.
5. Perasakn dengan lada sulah/lada hitam n garam. Gula kalau perlu. Aku tak letak.


Okay, macam ni cara nak hidang dan makan.
Basuh kuey teow tu sampai bersih( hilang minyak) and siram dengan air panas.
Atau basuh dan celur. Ikut la memana. Letak dalam mangkuk cecantik.

Masukkan kucai yang dipotong. Sebab takde kucai, aku gantikan dengan daun sup plus taugeh. Ahahahah

Then masukkan isi ayam yang dicarik. Aku letak jugak filamen ketam goreng. Kalau letak udang pun sedap. Nak letak fishcake or fishball ikut suka lah.

Then masukkan minyak goreng udang tadi.
Pastu korg curahla kasih sayang korg ke dalam mngkuk tu. Muehehehe..curah sup la yuols. Sup tu biaq mngelegak lagi baguih tapi hati-hati jangan sampai melecur pulak kulit tu.

Lagi kick korang potong cili api, letak sos nampla. Tabuq sikit atas kuey teow sup td. Memang berdezup pedaih tapi nyums!


K..sila cuba sebab senang weh! Aku masak sempoi sempoi je. Sejenis yang tak rajin tapi nak makan sedap je. Gitu lah.

Gambar makanan sorry tak sempat snap sebab semua org rakus je makan.

Ahahahaha. Lagipun sibuk borak. Last baru teringat nak ambik gambaq weh.



girls section.



boys section.

With Jannah, my cousin who taller than me now. Haih

Hehehe. Tapi itulah, tetamu ni membawa rezeki tau.
Alhamdulillah, rezeki ktorg, makteh bagi petai hutan and belimbing buluh dari pokok belakang rumah dia. K, memang dah nampak masa depan petai and belimbing buluh tu nanti. Muehehehe “ψ(`∇´)ψ
K till we meet again! Bye!


No comments:

Post a Comment