Wednesday, February 24, 2016

Sambal Hijau Mengancam

Assalamualaikum and hello!


Ada sesiapa pernah lunch kat Restoran Sambal Hijau Kg Sg Penchala? Tengok ramai jugak orang upload gambar makan kat situ. Nampakk sedap je. :F
So aku ngan Tam pun saje la nak try lunch situ.

Ktorg pergi time cuti CNY. Ramai gila umat manusia kat sana. Huhuhu. So we decided to tapau bungkus makan kat rumah. Aku ngan tam nak try makan urat keting masak lemak cili api. Tam ambik jugak ayam goreng berempah, aku ambik terung berlado. Sempat jugak grab 2bekas sambal hijau kat kaunter. RM2.50 per bekas. Total semua sekali ;RM28. ( ̄ω ̄;)

Mahal jugak eh. Tapi okay la. Sedap. Tak mengecewakan. Hehehe.

Ni tetiba teringat, teringin lagi nak makan sambal hijau. Nak bersesak pergi sana, memang malas la. So aku decide nak buat sendiri. Bahan pun senang je kan. So tengahari tu jugak aku berkeletak keletuk tumbuk bwg dengan cabai depan tv. Hehehe. Demimu sambal hijau, berpijar tangan kurelakan. Mihmihmih.

Resepi saya ni, saya jadikan resepi Kak Jee sebagai sumber inspirasi. Thank you kak. Korang boleh visit her blog. Banyak lagi resepi best kat sana!

Bahan²

5biji bawang besar
7biji cabai/lada hijau
3biji cabai/lada merah
10 biji cili padi
Asam keping
Garam
Gula
Sedikit air


Cara²

Tumbuk kasar bawang besar. Ketepikan.

Cili api, cabai hijau and cabai merah juga ditumbuk kasar.

Panaskan minyak, masukkan bawang yang ditumbuk tadi and tumis sehingga layu dan berbau harum.

Kemudian masukkan cili dan cabai yang ditumbuk tadi. Kacau sebati dan biarkan selama beberapa minit.

Masukkan gula dan asam keping. Kacau sehingga bawang dan cabai mesra berdua. Gittew. ahahahah.

Bila dah agak kering tu, masukkan sedikit air dan kacau lagi. Bagi dia basah basah sikit.

Perasakan dengan garam atau serbuk perasa jika perlu.

Dah cukup rasa semua. Tutup api. Sejukkan and simpan dalam bekas atau botol.

Done! Hasilnya sangat memuaskan. Rasa manis bawang, rasa pedas cili api, masam asam keping, rasa fresh cabai merah and rasa lemak cabai hijau. Rasa nak ratah je sambal tu.

Sambal ni boleh makan dengan nasi panas macam tu pun dah boleh bertambah nasi tau. Nak lagi bombastic, goreng ikan bilis petai, gaul dengan sambal ni. Pergh. Takpun goreng ayamm or ikan garing, curah sambal hijau ni atas dia. Wahhhhhhh, nanges! Sedapppp kot.
 (T▽T)


Korang wajib try k. Oh ye, dalam blog kak jee ada bagitau, tips nk lagi sedap menyengat, korang tumis pakai minyak goreng ayam! Try la!










Ni lunchbox si suami hari ni, masak lemak cili api ikan cencaru dengan cendawan sisir, telur masin, bakar terung lepas tu curah sambal hijau.
( ´ ▽ ` )ノ

Okay, selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment