Wednesday, March 16, 2016

How to make Gyeran-ppang 계란빵 So easy!




Rasanya peminat Korea mesti tahu kan Gyeran-Ppang tu? It's a famous street snack dekat Korea sana.
Gyeran-Ppang ni actually roti telur je. Tapi bukan roti telur yang roti gardenia salut telur pastu goreng tu. Roti telur yang korang order kat mamak tu pun bukan.  Ni macam loaf yang dipecahkan telur diatasnya. Dimakan panas-panas kat sana. 


Try Google gambar Gyeran-Ppang, nampak gila sedap kot. 
Patutla famous kan.
Okay, masukkan Korea dalam bucket list untuk travel nanti. Hewhewhew

Macam biasa, bila dah nampk sedap macam tu, mula la tekak perut semua teringin. Terus google resepi. Then I found an easy recipe at Maangchi website. Ingredients dia sangat senang and memang dah sedia ada kat rumah. So ape lagi..gegaslah ke dapur.

Ni bahan-bahannya;

½ cup tepung gandum
½ cup susu segar
1 tbs melted butter
1 tsp baking powder
3 tbs gula
1 biji telur
Secubit garam
1 tsp vanilla extract
Cheese - optional

Cara²nya

1. Campurkan tepung, susu, butter, baking powder, gula, vanilla extract, telur dan garam kedalam mangkuk yang sesuai dan kacau sehingga sebati and smooth.

2. Preheat oven dengan suhu 200°C.

3. Sapukan butter /cooking oil pada mini loaf pan or muffin pan. Well, aku pakai muffin paper cup je.

4. Tuangkan sedikit kedalam acuan. Sikit je dulu..then letakla cheese kemudian tuang lagi sikit adunan tadi.

5. Then pecahkan telur atas dia. Aku tabur lagi cheese atas telur tu weh. Dasar berlemak betul. Miahahaha.

6. Then bakar la selama 13-15minit. Oven aku kena bakar 18 minit. So, korang kena pandai² la adjust masa. Kalau belum masak, tambah la seminit dua lagi k.

Done! Hasilnya memang fluffy, not too sweet tapi it's a comfort breakfast snack ..emmm nyumsss. Gyeran-Ppang ni kena makan panas-panas tau. Baru layan. Kalau taknak letak cheese pun okay dah. Boleh jugak letak chicken bacon, hotdog, any fruits, choc chips, nutella ke..ikut selera korang la. 
Oh ye, aku gantikan white sugar dengan brown sugar. So hasil dia jadi warna chocolate bukan golden yellow. Sedap jua. Tadi buat ni as breakfast, disertai dengan kopi panas. Layannnnn. Heeheheh.


Okay, selamat mencuba!






No comments:

Post a Comment